Πέμπτη 1 Ιουνίου 2017

AGENDA 2000: ΤΑ ΣΧΕΔΙΑ ΤΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΚΑΙ ΟΙ ΚΙΝΔΥΝΟΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ


Το φως της δημοσιότητας βλέπουν οι στρατηγικοί σχεδιασμοί της Τράπεζας Πειραιώς οι οποίοι όπως η ίδια αναφέρει  «θα εξορθολογήσουν τη λειτουργία της και θα ενισχύσουν την οργανική κερδοφορία της».


Με αυτό το σκοπό σχεδιάζει τη δημιουργία δύο «πυλώνων». Στον έναν στην Τράπεζα Πειραιώς, θα κρατήσει  «τις βασικές δραστηριότητες» . Και στον άλλον στην Piraeus Legacy Unit θα μεταφέρει «τις μη κύριες εργασίες»


Δεν θα αναφερθούμε τώρα σε περισσότερες λεπτομέρειες. Ως Αγωνιστικό Μέτωπο λέγαμε και λέμε ότι  η Τράπεζα Πειραιώς για να στηρίξει την κερδοφορία της και την ανταγωνιστικότητά της θα αναδιαρθρώνεται, θα σχεδιάζει, από τις συγχωνεύσεις που ζήσαμε , τo  e- branche  κατάστημα, τον τωρινό διαχωρισμό και ό,τι άλλο υπηρετήσει τους σκοπούς της.


Αξία έχει να δούμε τη θέση και τα συμφέροντα των εργαζομένων μέσα σε αυτές τις εξελίξεις.  Και γεννιούνται τα ερωτήματα . Τι θα γίνουν οι εργαζόμενοι που δουλεύουν στο δεύτερο πυλώνα ? Με τι σχέση εργασίας θα δουλεύουν οι εργαζόμενοι? Θα έχουμε νέο γύρο εκβιαστικών εθελούσιων απολύσεων? Θα έχουμε επέκταση της ενοικιαζόμενης εργασίας?


Σε πρώτη φάση καλούμε τους εργαζόμενους να μην εφησυχάζουν, όπως επιχειρεί να κάνει η Συλλογική Ενότητα με τη τελευταία ανακοίνωση της.  Είναι ανάγκη να ξεκαθαρίζεται όλο και περισσότερο ότι τα συμφέροντα της Τράπεζας και του εργαζόμενου όχι μόνο δεν είναι κοινά αλλά συγκρούονται κιόλας. Να βγάζουμε συμπεράσματα από τη συνεχιζόμενη επίθεση που δεχόμαστε σε όλα τα δικαιώματά μας και να κρατήσουμε ότι και το 4 Μνημόνιο ανοίγει δρόμους για ένταση της επίθεσης.


Οι εργαζόμενοι πρέπει να προετοιμαστούν για να αντιμετωπίσουμε τέτοιες εξελίξεις. Ο δρόμος είναι ένας και δοκιμασμένος : οργάνωση, αντίσταση, αγώνας, αποφασιστικότητα. Σε αυτήν την πορεία αποτελεί προϋπόθεση  οι εργαζόμενοι  να έχουν συλλόγους που υπηρετούν τα συμφέροντα τους και όχι των εργοδοτών.
.

Δεν υπάρχουν σχόλια: