Πέμπτη 22 Ιουνίου 2017

ΔΙΗΜΕΡΟ ΒΑΛΚΑΝΙΚΗΣ ΑΝΤΙΠΟΛΕΜΙΚΗΣ ΚΑΙ ΑΝΤΙΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΗΣ ΔΡΑΣΗΣ ΣΥΝΔΙΚΑΤΩΝ




Το Σάββατο η πανελλαδική διαδήλωση στο ΝΑΤΟικό στρατηγείο της Θεσσαλονίκης!




Δύο 24ωρα πριν την πανελλαδική αντιιμπεριαλιστική κινητοποίηση του Σαββάτου στη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο του Διημέρου Βαλκανικής Αντιπολεμικής και Αντιιμπεριαλιστικής Δράσης Συνδικάτων που οργανώνει στις 24 και 25 Ιούνη το ΠΑΜΕ, σωματεία, Εργατικά Κέντρα και Ομοσπονδίες εντείνουν τη δράση τους για την επιτυχία της, δίνοντας μέχρι την τελευταία στιγμή τη μάχη για μαζική συμμετοχή στην πρωτοβουλία. Μέχρι στιγμής αποφάσεις συμμετοχής έχουν πάρει 110 συνδικαλιστικές οργανώσεις, μεταξύ των οποίων 11 Ομοσπονδίες και 8 Εργατικά Κέντρα.


Την πρώτη μέρα, το Σάββατο 24/6, θα πραγματοποιηθεί η πανελλαδική συγκέντρωση στη 1 μ.μ. στην πλατεία Αριστοτέλους και η μεγάλη διαδήλωση στο στρατηγείο του ΝΑΤΟ. Η κινητοποίηση θα ολοκληρωθεί με συναυλία στο χώρο του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, στην οποία συμμετέχουν οι καλλιτέχνες Γιώργος Αετόπουλος, Δημήτρης Ζερβουδάκης, Βασίλης Κασούρας, Κώστας Καρμπάς, Σοφία Νάτσιου, Εύη Σιαμαντά και Νίκος Ταλέας. Τους τραγουδιστές θα συνοδεύει η ορχήστρα του Παραρτήματος του Πανελλήνιου Μουσικού Συλλόγου, ενώ θα συμμετάσχει και το συγκρότημα του ΠΑΜΕ.


Την επόμενη μέρα, Κυριακή 25/6, θα πραγματοποιηθεί Συνάντηση Συνδικάτων και Συνδικαλιστών από τα Βαλκάνια και χώρες της ευρύτερης περιοχής, στις 10 π.μ., στο Εργατικό Κέντρο.




Με εντατικούς ρυθμούς προετοιμάζονται οι ταξικές δυνάμεις στη Θεσσαλονίκη, οι οποίες θα είναι και οι «οικοδεσπότες» του Διημέρου, αλλά και σε άλλες πόλεις της Μακεδονίας και της Θράκης. Αναπτύσσοντας καθημερινή δράση, με εξορμήσεις και περιοδείες, μεταφέρουν στους εργαζόμενους το κάλεσμα συμμετοχής.


Χτες, στο πλαίσιο της προετοιμασίας του Διημέρου, οι ταξικές δυνάμεις της Θεσσαλονίκης τοποθέτησαν γιγαντοπανό στην πρόσοψη του Εργατικού Κέντρου που «βλέπει» προς το κέντρο της πόλης και τη θάλασσα, στον άξονα της Αριστοτέλους. Με αυτή τη δράση κορυφώνεται η οπτική προπαγάνδα που εξελίσσεται τις τελευταίες μέρες, με στόχο το σύνθημα και το μήνυμα της κινητοποίησης να «ντύσει» τόσο το κέντρο όσο και τις γειτονιές της πόλης.


Καθημερινά, επίσης, νέα σωματεία και άλλοι μαζικοί φορείς παίρνουν αποφάσεις συμμετοχής και καλούν τους εργαζόμενους να δώσουν μαχητικά και μαζικά το «παρών». Αντίστοιχο κάλεσμα απευθύνουν φοιτητικοί και σπουδαστικοί σύλλογοι της Θεσσαλονίκης. 


Μετά από σύσκεψη νεολαιίστικων φορέων εκδόθηκε κοινή ανακοίνωση, μέσα από την οποία απευθύνεται κάλεσμα συμμετοχής στο Διήμερο και εκφράζεται η στήριξη σε φαντάρους από αρκετά στρατόπεδα της χώρας, που μέσω επιστολών εκφράζουν την αντίθεσή τους στην εμπλοκή της χώρας και των Ενόπλων Δυνάμεων στους επικίνδυνους ΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς. Το κοινό κάλεσμα υπογράφουν οι Φοιτητικοί Σύλλογοι του ΑΠΘ: Ηλεκτρολόγων - Μηχανολόγων, Γεωλογικού, Αγγλικού, Ιατρικής, Ιστορικού - Αρχαιολογικού, Γαλλικής Φιλολογίας, Φιλοσοφίας και Παιδαγωγικής, και ΜΜΕ, καθώς και από την Κατάρτιση οι Σύλλογοι ΣΥΣΠΙΣ και ΣΥΣΔΙΕΚ.

Κλιμάκιο του ΠΑΜΕ με επικεφαλής την Ολγα Σιάντου, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας, πραγματοποίησε εξορμήσεις μπροστά στο Διήμερο στα νοσοκομεία Παίδων «Αγία Σοφία» και «Αγλαΐα Κυριακού», εκεί όπου βρίσκονται δεκάδες προσφυγόπουλα, είτε γιατί νοσηλεύονται μαζί με τους γονείς τους χωρίς να υπάρχει καν μεταφραστής, δυσχεραίνοντας το έργο των γιατρών, είτε μετά από εισαγγελική παρέμβαση καθώς οι γονείς τους έχουν χαθεί ή νοσηλεύονται σε ψυχιατρεία, μετά την κόλαση του πολέμου που έζησαν και την απώλεια μελών της οικογένειας.


Μιλώντας στους εργαζόμενους των δύο νοσοκομείων που βλέπουν από πρώτο χέρι πώς υποφέρουν οι πρόσφυγες και καλώντας τους σε συμμετοχή στην πανελλαδική κινητοποίηση, η Ολγα Σιάντου μίλησε για τα τραύματα και την αγωνία που κουβαλούν αυτοί οι άνθρωποι, για την εκκωφαντική έλλειψη ολοκληρωμένων δομών και εξειδικευμένου προσωπικού, για τις συνθήκες στις οποίες ζουν, για την ανάγκη πολύπλευρης στήριξής τους. «Πρέπει να αναζητήσουμε τις αιτίες που γεννούν την προσφυγιά και τους πολέμους. Να τα δέσουμε με όσα συμβαίνουν στη ζωή μας. Με τα κρατικά κονδύλια που κόβονται από την Υγεία και δίνονται για πολεμικούς εξοπλισμούς, για τη συντήρηση και την επέκταση των ΝΑΤΟικών βάσεων. Γιατί είναι η άλλη όψη της ίδιας βάρβαρης, αντιλαϊκής πολιτικής. Μια πολιτική που εκμεταλλεύεται τον πλούτο που παράγουμε, τις πηγές Ενέργειας, όλα όσα θα έπρεπε να βρίσκονται στα χέρια μας», είπε χαρακτηριστικά.


Η Ολ. Σιάντου ενημέρωσε για το περιεχόμενο του Διημέρου Βαλκανικής Αντιπολεμικής και Αντιιμπεριαλιστικής Δράσης Συνδικάτων που οργανώνεται με πρωτοβουλία του ΠΑΜΕ στη Θεσσαλονίκη και κάλεσε τους εργαζόμενους των δύο νοσοκομείων να τραβήξουν άλλο δρόμο απ' αυτόν της συναίνεσης, να ισχυροποιήσουν τα σωματεία που τάσσονται απέναντι σ' αυτήν την πολιτική, γιατί «δεν είναι μονόδρομος για την ανθρωπότητα ο πόλεμος και η εκμετάλλευση».


Ενώ οι δηλώσεις συμμετοχής εργαζομένων και συνταξιούχων συνεχίζουν να συγκεντρώνονται από τα σωματεία, τα λεωφορεία που θα δρομολογηθούν για να ταξιδέψουν οι διαδηλωτές από την Αττική στη Θεσσαλονίκη έχει προγραμματιστεί να αναχωρήσουν το Σάββατο 24/6, στις 6 π.μ., από τα εξής σημεία:


-- Από το πάρκινγκ του ΣΕΦ (σταθμός ΗΣΑΠ Φαλήρου): Σωματεία και εργαζόμενοι από τους κλάδους: Μετάλλου, Τύπου - Χάρτου, χημικής βιομηχανίας, οικοδόμων, εργαζομένων στο ξύλο, αστικών συγκοινωνιών, ναυτεργατών, λιμενεργατών, οδηγών φορτηγών, ναυτιλιακών υπαλλήλων, Τηλεπικοινωνιών και Πληροφορικής, Τουρισμού και Επισιτισμού, εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, εμποροϋπαλλήλων Πειραιά, ΟΤΑ Παράρτημα Πειραιά, λογιστών Πειραιά, δημόσιας και ιδιωτικής εκπαίδευσης, δημόσιας Υγείας, ιδιωτικής Υγείας Αθήνας και Πειραιά, εργαζομένων στο Χρηματοπιστωτικό και στις ασφαλιστικές εταιρείες, επιτροπής μισθωτών δικηγόρων.

-- Από το πάρκινγκ του ΟΑΚΑ (λεωφόρος Κύμης, σταθμός ΗΣΑΠ Ειρήνης): Σωματεία και εργαζόμενοι από τους κλάδους: Φαρμάκου, Ιματισμού - Δέρματος, Ενέργειας, οικοδόμων, ηλεκτρολόγων, μισθωτών τεχνικών, αερομεταφορών, τηλεπικοινωνιών, ταχυδρομείων και ταχυμεταφορών, Τουρισμού - Επισιτισμού, λογιστών Αθήνας, ΟΤΑ, δημόσιας εκπαίδευσης, δημόσιας Υγείας, εργαζομένων σε ΑΕΙ - ΤΕΙ - Ερευνα και από την ΟΒΣΑ.

-- Από το δημοτικό πάρκινγκ Ελευσίνας: Σωματεία και συνταξιουχικές οργανώσεις των δήμων Ελευσίνας, Ασπροπύργου, Μεγάρων.

-- Από το Αγαλμα Μεταλλωρύχων του Λαυρίου: Τα σωματεία του Εργατικού Κέντρου και των συνταξιούχων του Λαυρίου.

-- Από το Ταχυδρομείο του Γέρακα: Εργαζόμενοι και συνταξιούχοι από την περιοχή των Μεσογείων.


Η αναχώρηση από τη Λάρισα για τη Θεσσαλονίκη θα γίνει το Σάββατο 24/6, στις 10 π.μ., από το χώρο της Λαϊκής Αγοράς της Τετάρτης (δίπλα στον Πηνειό). Η μετακίνηση είναι δωρεάν, καθώς τα έξοδα θα καλυφθούν από το Εργατικό Κέντρο και τα σωματεία. Προκειμένου να καθοριστεί ο αριθμός των λεωφορείων, είναι απαραίτητο να δηλωθούν συμμετοχές στο ΕΚΛ (τηλ. 2410.250.708) και στα σωματεία.


Από το Βόλο, τα λεωφορεία θα αναχωρήσουν επίσης το Σάββατο, στις 9 π.μ. με αφετηρία το Δημαρχείο.


Λεωφορεία για τη Θεσσαλονίκη θα αναχωρήσουν επίσης από τις εξής πόλεις της Μακεδονίας και Θράκης:  

Κοζάνη (10 π.μ., κεντρική πλατεία), Πτολεμαΐδα (10 π.μ., Δημαρχείο), Γρεβενά (10 π.μ., από το Ρολόι), Φλώρινα (8.30 π.μ., από τα ΚΤΕΛ), Καστοριά (9 π.μ., απέναντι από τον παλιό Μασούτη). Ξάνθη (9 π.μ., πλατεία Ελευθερίας), Αλεξανδρούπολη (8 π.μ., Δημαρχείο), Καβάλα (9.30 π.μ., Δημοτικό Κήπο), Δράμα (10 π.μ., κεντρική πλατεία), Κομοτηνή (8.30 π.μ., Δημαρχείο), Σέρρες (11 π.μ., Αντιπεριφέρεια), Εδεσσα (10 π.μ., από πλατεία Ελευθερίας), Σκύδρα - Μαυροβούνι 10.15 π.μ., Γιαννιτσά (10.45 π.μ., από παλιά αγορά), Βέροια (11 π.μ., από πλατεία Ωρολογίου), Νάουσα (11 π.μ., από Εργατικό Κέντρο ), Κατερίνη (11 π.μ., από κεντρική πλατεία), Κιλκίς (10.30 π.μ., από πλατεία Ειρήνης).
.

Δεν υπάρχουν σχόλια: